יום שישי, 16 בספטמבר 2011

קרמבל האפשרויות הבלתי מוגבלות

כשמזמינים אותי בחגים אני אף פעם לא מגיעה בידיים ריקות לרוב מצטרף אלי מאפה כלשהו ואחד האהובים עלי הוא הקרמבל. הקרמבל הוא קינוח אנגלי קלסי מוגש לרוב עם גלידת וניל או קסטרד (קרם אנגלז) או בגירסה היותר מודרנית קרם פרש או יוגורט סמיך שני האחרונים עם חמיצותם העדינה משתלבים נהדר עם מתיקות הבצק והפירות. את הקסטרד המסורתי צריך לדעת להכין, זה שיעור בפני עצמו, ובעיקר צריך לאהוב מי שלא אנגלי בינינו לא בהכרח יתחבר לטעם ולמרקם ולכן לדעתי עדיפים הגלידה או היוגורט.

המרכיב העיקרי בקרמבל הוא פירות, ניתן להשתמש במגוון רחב של פירות והיתרון הוא שתמיד ניתן לנצל את מה שיש בבית. שילובים שאהובים עלי במיוחד הם: הקלסי- תפוחי עץ ומעט קינמון,  שונה במעט תפוחי עץ וגרידת לימון, פירות יער (מהקפואים) עם או בלי תפוחי עץ, נקטרינות ושזיפים עם מעט ג'ינג'ר מסוכר קצוץ דק ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה. 

מעל בסיס הפירות מפזרים את הקרמבל שפירושו המילולי הוא לפורר ולכן כל שנותר לכם זה להכין בצק פריך ולפזר אותו מעל הפירות ולאפות. הבצק הקלסי מורכב מקמח לבן, סוכר וחמאה אך ניתן למעשה להשתמש בכל קמח- מלא, קמח אורז או אפילו ללא קמח כמו במתכון ללא גלוטן שבו אני משתמשת בשקדים טחונים. גם את הסוכר ניתן לבחור אפשר להשתמש בסוכר לבן, חום, דמררה וכו. המרכיב היחידי שאני מקפידה לשים ואותו אני לא ממירה באחר הוא החמאה, אך גם בו ניתן לבחור בין המתכונים ולהשתמש בכמות קטנה יותר.

את הקרמבל ניתן לאפות בכלים אישים או בכלי הגשה מרכזי. אם מכינים בכלים אישים זמן האפייה מתקצר בכ- 10 דקות.

וכך ללא כל קושי או מאמץ רב אתם מגיעים עם מעדן אופנתי מעשה ידכם לשמחת כל המוזמנים והמזמינים.





קרמבל פירות
חומרים:
1 ק"ג פירות: תפוחי עץ, אגסים, פירות יער שונים, נקטרינות, שזיפים, משמשים, מנגו וכו' כל שילוב שאהוב עליכם יתאים.
סוכר- לפי הטעם תלוי במתיקות הפירות שבחרתם לרוב אין צורך ביותר מכף אחת או שתיים
קינמון/ פיסות קטנטנות של ג'ינג'ר מסוכר/ אבקת ג'ינג'ר/ גרידת לימון או תפוז (לא חובה- לפי טעמכם האישי)
להגשה- גלידת וניל, יוגורט סמיך או קרם פרש.
לקרמבל מסורתי- 200  גר' קמח
                            100 גר' חמאה
                            100 גר' סוכר
לקרמבל ללא גלוטן- 150 גר' שקדים טחונים
                                100 גר' שבבי שקדים
                                100  גר' סוכר
                                100 גר' חמאה
לקרמבל בריאות-  50 גר' סוכר חום
                             80 גר' שיבולת שועל
                             50 גר' קמח מלא
                             50 גרם זרעי חמניות או דלעת
                             50 גר' חמאה
הכנה:

  • לחמם תנור ל-180 מעלות
  • לנקות, לקלוף במידת הצורך, לגלען ולפרוס את הפירות.
  • לשמן תבנית (לא קפיצית) להניח פירות בפנים, להוסיף סוכר ותבלינים לפי העדפות וטעם אישי לערבב היטב.
  • בקערה להניח את מרכיבי הקרמבל שבחרתם ובעזרת קצות האצבעות ליצור מירקם פירורי. את הקרמבל המסורתי אני מעדיפה לאפות קודם על תבנית מרופדת בנייר אפייה בכדי ליבש אותו ולהשחים אותו כ-15 דקות ב- 180 מעלות ( ללא אפייה מוקדמת לעיתים החלק של הקרמבל שקרוב לפירות נשאר בצקי ולא אפוי מספיק)
  • לפזר את הקרמבל מעל לפירות ולהכניס למרכז התנור החם.
  • לאחר כ- 30- 40 דקות המאפה אמור להיות מוכן זהוב והפירות רכים וניתן לראות את מיצי הפרי מבעבעים כנגד דפנות הכלי. במידה והמאפה השחים אך הפירות עדיין קשים- הורידו את טמפרטורת התנור ל- 160 מעלות ואת התבנית למדף נמוך יותר בתנור ואפו עוד כ- 10 דקות עד לריכוך הפירות.
  • להגיש חם מהתנור, פושר או אפילו קר מהמקרר עם כדור גלידת וניל או כף יוגורט איכותי




4 תגובות:

  1. נראה מעולה! שומרת לניסוי קרוב :-) תודה!

    השבמחק
  2. תודה carma30, תהני! :-)
    שנה טוה ומתוקה לך

    השבמחק
  3. היי, באיזה גודל התבנית? והאם בקרמבל ללא גלוטן ניתן להחליף את השקדים הטחונים באגוזי מלך טחונים? תודה :)

    השבמחק