יום חמישי, 25 בספטמבר 2014

זר לחמניות חלה לשנה החדשה

את רעיון החלה הכניסה לראשי שירה וסרמן מ"חצי שירה", החלטתי לפני כמה שבועות שדי!....... אני אוהבת אוכל ! מאוד!!! ובעיקרון גם אוכלת הכל, ותמיד דגלתי ברעיון של הכל במידה, אלא שעם השנים המידה הלכה וגדלה... עד שנימאס לי והתחלתי לחפש עזרה, לי לא התאים לשבת בקבוצה וגם לא להתחייב למפגש כל שבוע בטח שלא לספור נקודות וגם ממש לא לחשב קלוריות... בקיצור רציתי להמשיך לאכול הכל אך באמת במידה וכך גיליתי את "חצי שירה אונליין". שירה היקרה חושבת כמו שאני אוכלת הכל במידה ( אך) עם מחשבה. אין נפילות, יש תקלות קלות בדרך, הכל ניתן לתיקון ואם היום היה קשה ופחות ( או בכלל לא) מוצלח גם מחר יום..... וכשאני רואה את הדברים כך, אין עונש יש רק שכר נהיה לי יותר קל.  

בקיצור התכתבנו סביב חלות (איזה נושא שיחה מפתיע מזו שעוזרת לי להשיל קילוגרמים, אך זה לא מפתיע כשלומדים להכיר את דרכה של שירה) ואיך להכין אותן וכשחשבתי, כמו בכל שנה מה להכין מתנה אישית מתכלה לאורחי החג נפלה ההחלטה על זר לחמניות חלה לשנה טובה ומתוקה. התחלתי מלגלגל לכל לחמניה אישית 8 כדורים נפרדים ומהר מאוד הבנתי שראש השנה יעבור לפני שאני אסיים לגלגל את הכל והתחלתי לקצר- הסבר על הקיצור בתוך המתכון, כולל תמונה והתוצאה היתה ¼ מהגילגולים ולחמניות במראה כפרי יותר שיצאו עוד יותר יפות לדעתי מאלו המושלמות.


המחמאה היתה שבסוף שאלו אותי איפה קניתי אותן..... ואני חשבתי שכבר מכירים אותי.... לפחות במשפחה.....

הינה הדגשים שחשובים בעיני להכנת חלות ובכלל מאפי שמרים בבית:
  • ללוש, ללוש, ללוש- חשוב ללוש את הבצק עד שהוא נעשה אלסטי, באמת אלסטי- כשלוקחים חתיכה ממנו ומותחים/ פותחים אותה לאט ובסבלנות כמו פיצה הבצק לא ניקרע. זה לוקח כעשר דקות לישה לפחות. המיקסר העייף שלי כמעט שרף את המנוע כשהכנתי שלשום 2 סוגי בצק שונים ברצף ( רגיל וטיבעוני- מתכונים בהמשך)
  • לשים בהתחלה כשני שליש מכמות המים הרשומה ועז להוסיף בהדרגה עוד מים- לא לפחד לפני הלישה הבצק די דביק אך עם חלוף הדקות הוא נהיה חלק יפה וכמעט ולא נדבק לידים או למשטח.
  • להמנע ממגע בין השמרים למלח או שמן ישירות, חומרים אלו הורגים את השמרים לכן את המלח מערבבים בתוך הקמח את השמן מערבבים עם מרכיבים נוספית ומתחילים מיד בעיבוד הבצק.
  • עם שמרים יבשים, ויש האומרים שגם עם חיים, לא בהכרח חייבים לתת להם לתפוח מראש בתוך תערובת מים וסוכר הם יעבדו גם עם נוסיף אותם ישר לקמח אך יתכן שזה יאריך את משך ההתפחה. בקיץ הישראלי זו ממש לא בעיה.
  • בצק שמרים הכי טעים אם הוא תפח לאיטו לכן אני תמיד מעדיפה  להתפיח את הבצק במשך הלילה במקרר ולמחרת להוציאו מהמקרר לכחצי שעה לפני תחילת העיבוד של המאפה. אך אם אתם קצרים בזמן גם התפחה מחוץ למקרר עובדת  והיא מהירה הרבה יותר.
  • טמפרטורת האפייה ומשך האפייה תלוי בגודל המאפה. הינה כמה דוגמאות: חלה גדולה מ- 500 גרם קמח- 180 מעלות כ-45 דקות. לחמניות קטנות במשקל של כ- 120 גרם 200 מעלות למשך 15 דקות
  • ציפוי- חלב- נותן ציפוי מט. חלמון עם מעט מים – נותן ציפוי מבריק מעט וגוון שחום עמוק. סילן עם מעט מים- נותן ציפוי שחום כהה והוא תחליף טוב לביצים במתכונים טבעוניים- צריך להזהר שהוא לא ישרף, הסוכר שבו מתקרמל מהר יחסית.
  • תנור טורבו או רגיל?- אני מעדיפה רגיל, הטורבו, לפחות אצלי, נותן תוצאות לא אחידות בצבע המאפה הסופי.
  • ליצירת מאפים אחידים מומלץ לשקול את הבצק לפני העיבוד שלו.

אז שתהיה שנה עם אוכל במידה ושמחות ללא גבול !!!





חלה מתוקה

חומרים- לשתי חלות גדולות או לכ- 15 זרי לחמניות במשקל 120 גרם כל אחת.
1 ק"ג קמח ( קמח לחם או קמח לבן רגיל או קמח כפרי או כל קמח אחר שאתם אוהבים רצוי לא מלא מידי שכן יופיה של החלה הוא בקלילותה, קמח מלא וכו' דורשים מעט יותר מים במתכון)
1 כף מלח
17 גרם שמרים יבשים ( 5 כפיות שטוחות)     

½ כוס דבש או סוכר
3 כפות סיאלן ( לא חובה – נותן צבע יפה)
2 ביצים
½ כוס שמן
2 כוסות מים ( 480 מ"ל)
חלמון ביצה ומעט מים להברשה
שומשום/ פרג /קצח וכו' לקישוט

הכנה-
  • מנפים קמח לקערת המיקסר מוסיפים מלח ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים קלות.
  • מערבבים יחד את הסילאן, דבש, שמן וביצים. ומתחילים לעבד את הקמח תוך הוספה של התערובת במיקסר עם וו לישה.
  • תוך עיבוד רצוף מוסיפים שני שליש מהמים ומתחילים את תהליך הלישה אם הבצק עדין נראה יבש מידי מוסיפים עוד מהמים עד ליצירת בצק דביק מעט.
  • לשים ברציפות במשך 10 דקות. עם חלוף 10 הדקות לוקחים פיסה קטנה מהבצק ופותחים אותה בעדינות ולאט בצק שהינו אלסטי יפתח בקלות ויגיע עד למצב של שקיפות. בצק שעדין אינו מוכן יקרע לנו ביד ואז צריך להמשיך וללוש אותו עוד 2 דקות ולחזור על הבדיקה. יש לחזור על התהליך עד שהבצק שבידינו גמיש, חלק ונפתח בקלות.
  • בסיום הלישה יש להעביר את הבצק לקערה גדולה משומנת קלות, לוודא שהבצק משומן מכל הצדדים. לעטוף את הקערה בניילון נצמד ולהכניסה למקרר לילה או להניח את הקערה במקום חמים ולחכות שהבצק יכפיל את נפחו.
  • מחממים תנור ל- 200 מעלות ללחמניות או ל- 180 מעלות לחלה
  • לאחר שהבצק תפח, מוציאים אותו מהמקרר לחצי שעה לפני תחילת העיבוד. מוצאים ממנו את האויר ושים אותו מעט ומחלקים אותו לחלקים של 60 גרם כל אחד. מכדררים כל חלק לכדור חלק ואחיד.       ( הדגמה בתמונה המצורפת)
  • כל כדור חותכים עם קלף או סכין חדה לרבעים ואותם מחברים לזר על גבי תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ( אני הצלחתי להכניס 5 זרים על כל תבנית). מכסים את התבנית במגבת ומשאירים להתפחה השנייה של כחצי שעה.
  • בינתיים מכינים את בלילת החלמון והמים. לאחר התפיחה מברישים כל לחמניה בשכבה דקה של חלמון זורים מעל את השומשום, קצח, פרג וכו.
  • אופים כ- 15 דקות עד שהלחמניות זהובות וריח נפלא מתפשט בבית.
  • מקרים לטמפרטורת החדר.


חלה טבעונית

חומריםלשתי חלות גדולות או לכ- 15 זרי לחמניות במשקל 120 גרם כל אחת.
1 ק"ג קמח
1 כף מלח
17 גרם שמרים יבשים ( 5 כפיות שטוחות)
1 כוס סוכר חום
½  כוס שמן
2 כוסות מים ( 480 מ"ל)
1 כף סילאן+ מעט מים להברשה
שומשום/ פרג /קצח וכו' לקישוט

הכנה-
  • מנפים קמח לקערת המיקסר מוסיפים מלח ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים קלות.
  • מערבבים יחד את הסוכר והשמן ומתחילים לעבד את הקמח תוך הוספה של התערובת במיקסר עם וו לישה.
  • תוך עיבוד רצוף מוסיפים שני שליש מהמים ומתחילים את תהליך הלישה אם הבצק עדין נראה יבש מידי מוסיפים עוד מהמים עד ליצירת בצק דביק מעט.
  • לשים ברציפות במשך 10 דקות. עם חלוף 10 הדקות לוקחים פיסה קטנה מהבצק ופותחים אותה בעדינות ולאט בצק שהינו אלסטי יפתח בקלות ויגיע עד למצב של שקיפות. בצק שעדין אינו מוכן יקרע לנו ביד ואז צריך להמשיך וללוש אותו עוד 2 דקות ולחזור על הבדיקה. יש לחזור על התהליך עד שהבצק שבידינו גמיש, חלק ונפתח בקלות.
  • בסיום הלישה יש להעביר את הבצק לקערה גדולה משומנת קלות, לוודא שהבצק משומן מכל הצדדים. לעטוף את הקערה בניילון נצמד ולהכניסה למקרר לילה או להניח את הקערה במקום חמים ולחכות שהבצק יכפיל את נפחו.
  • מחממים תנור ל- 200 מעלות ללחמניות או ל- 180 מעלות לחלה
  • לאחר שהבצק תפח, מוציאים אותו מהמקרר לחצי שעה לפני תחילת העיבוד. מוצאים ממנו את האויר ושים אותו מעט ומחלקים אותו לחלקים של 60 גרם כל אחד. מכדררים כל חלק לכדור חלק ואחיד.           ( הדגמה בתמונה המצורפת)
  • כל כדור חותכים עם קלף או סכין חדה לרבעים ואותם מחברים לזר על גבי תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ( אני הצלחתי להכניס 5 זרים על כל תבנית). מכסים את התבנית במגבת ומשאירים להתפחה השנייה של כחצי שעה.
  • בינתיים מכינים את בלילת הסילאן והמים. לאחר התפיחה מברישים כל לחמניה בשכבה דקה של סילאן זורים מעל את השומשום, קצח, פרג וכו.
  • אופים כ- 15 דקות עד שהלחמניות זהובות וריח נפלא מתפשט בבית.
  • מקרים לטמפרטורת החדר.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה